Zamieszczone przez MiKruS
TDi - biorą olej czy nie biorą
Zwiń
X
-
www.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia ObciążeniowaTagi: Brak
-
-
witam Was wszystkich serdecznie jako nowy członek klubu nie posiadający jeszcze octavii, ale bardzo pragnący ją mieć. moje pierwsze pytanie:
TDi - biorą olej czy nie biorą, jeśli tak to jak dużo?
wyczytalem w prasie, że TDi te mocniejsze np 130KM mają tendencję do brania w wysokości 1 l / 15 tys. km (czy wynika to z tego że są bardziej wysilone??), natomiast słabsze wersje nie mają takiej tendencji.
zaznaczam ze dotyczy to samochod nowych z małymi przebiegami poniżej 50 tys. km.
Czy to prawda? co o tym sądzicie?
-
-
Witaj, wiem chyba o ktorym artykule piszesz. W tamtym artykule jak bylo to zauwazone auto do testu dostali nowe i od poczatku nikt go nie oszczedzal, czeste sprinty jazda z predkoscia max. Po jakims tam przebiegu auto uspokoilo sie z ubytkami oleju. Proces docierania silnika zrobil swoje moim zdaniem.
Ja ze swojej strony moge powiedziec jak to jest w przypadku naszej Octy AHF od nowosci do teraz nie trzeba nic dolewac (auto ma dopiero troche ponad 50tys km - wiec prawie nowka).
Komentarz
-
-
Re: TDi - biorą olej czy nie biorą
Zamieszczone przez markal1witam Was wszystkich serdecznie jako nowy członek klubu nie posiadający jeszcze octavii, ale bardzo pragnący ją mieć. moje pierwsze pytanie:
TDi - biorą olej czy nie biorą, jeśli tak to jak dużo?
I olej bierze. Po ~12kkm od przeglądu zapala się żółta lampka i grzecznie prosi, żebym sprawdził. Dolewka max pół litra i spkokojnie do przeglądu wystarcza.
Uważam, że mieści się to w mojej prywatnej normie i nie narzekam
Wcześniej miałem Astrę i ona mi progi tolerancji przesunęła wysoko... W żadną poważniejszą trasę bez oleju w bagażniku nie jechałem
Moje niefachowe obserwacje sugerują, że i jedno i drugie autko najwięcej oleju pije w spokojnej, szybkiej jeździe na długiej trasie. Autostrady i inne takie.
Komentarz
-
-
to że akurat nie tylko Tobie wydaje się że samochód w trasie bierze więcej oleju jest w pełni uzasadnione.
Mianowicie wynika to z tego faktu iż po przejechaniu np 200 km w ciąglej jeździe silnik pracuje długo w swojej roboczej temperaturze. i wówczas z oleju odparowywują wszystkie substancje które dostają sie do niego podczas jazdy po mieście (gdzie silnik jest czesto nie rozgrzany i od razu wyłączany) tz jakies resztki oleju napędowego, ktore przenikaja przez pierscienie.
także normalne że na trasie wydaje się ze silnik moze wziać wiecej oleju co wynika z dogrzania silnika i odparowania z oleju silnikowego czy to benzyny czy oleju napedowego.
pozdrawiam
Komentarz
-
-
Moja nigdy nie brala oleju, a od jakiegos czasu jest dosc wysilona. Ostatnio sprawdzalem i okazalo sie jednak, ze troche jej ubylo - ok. 300ml na 10kkm.
Mysle sobie, w sumie w normie. Dolalem i zaczalem czesciej kontrolowac czy nie ma ubytkow. Jak sie okazuje dalszych ubytkow nie ma. Czyli najprawdopodobniej przy ostatnim przegladzie w ASO troche za malo dolali :evil:"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Swoją Octavię mam od nowości. Aktualny przebieg to 14000 km. Do około 8 tyś km nie zauważyłem żadnego ubytku oleju, mimo ze byłem na wakacjach w dość długiej trasie. dopiero po przejechaniu 12000 bagnet wskazywał min. więc dolałem 300 ml mobila. U znajomego była podobna sytuacja. Przy ok. 11 tyś km dolał 400 ml i przy około 14tyś kolejne 300. On ma przejechane obecnie około 30tyś i mówi, że jest to normalne do pierwszej wymiany oleju. potem podobno dolewał ok 100ml na 10000 km
Komentarz
-
-
Generalnie jest tak, ze VP nie biora oleju a PD biora. Od tej reguly oczywiscie sa wyjatki, ale tak jest.
Moja Octavia ma 109.000km i jest nieseryjna od zawsze - i nie wiem zupelnie co to branie oleju. Jeszcze mi sie ani razu nie zdarzylo, zeby na bagnecie poziom ruszyl sie choc o pol milimetra.
Moi rodzice maja Golfa V 105PD. Samochod jest seryjny i bardzo delikatnie traktowany, ale oleju troche znika.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSGeneralnie jest tak, ze VP nie biora oleju a PD biora. Od tej reguly oczywiscie sa wyjatki, ale tak jest.
Moi rodzice maja Golfa V 105PD. Samochod jest seryjny i bardzo delikatnie traktowany, ale oleju troche znika.
Czesto wlasnie mi sie wydaje ze moja octa zjada czesciej olej przy wolniejszej jezdzie niz przy szybszej.
Komentarz
-
-
Gość
ASZ
Zmieniam co 7,5 tysia , wlewam dokładnie 4L i nigdy nie robiłem dolewek, auto ma rok z haczykiem i 70.000 km.
Wiekszego spalania oleju nie zauważyłem.
Komentarz
-
Gość
Przed i po wymianie turbinki objawy te same.
Myslę ze dlatego ze sie przestrzega zasad uzytkowania turbo dizla
Komentarz
-
danielpoz
Komentarz
Komentarz